Info & Nieuws

Deze info wordt regelmatig geactualiseerd en geüpdatet.

Wil je niets missen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief (onderaan de pagina).

Particuliere wanbetalers? Pas je algemene voorwaarden aan.

November 2023 – Een nieuwe wet van kracht sinds september m.b.t. betaalherinneringen aan particuliere klanten. Lees meer.

Werken gepland? Opgelet met je aannemer!

November 2023 – Heb je een aannemer waarmee je (binnenkort) in zee gaat voor werken of onderhoud? Een kleine maar belangrijke herinnering…

Kilometervergoeding: tarief per kwartaal of per jaar

Oktober 2023 – Er was even onduidelijkheid over het forfaitair tarief van de kilometervergoeding. Conclusie: kies en wees consequent!

E-invoicing wordt verplicht (en nee, een PDF factuur is niet voldoende)

September 2023 - Vanaf 1 januari 2024 wordt e-invoicing verplicht voor grote bedrijven. Ook de kleinere bedrijven zullen er niet aan ontsnappen. Lees verder over wat dit concreet inhoudt.

Een hervorming voor de KVR in aantocht

Augustus 2023 - De overheid heeft gesleuteld aan de wetgeving van de KVR (Kleine Vergoedingsregeling). Dit mogen we verwachten vanaf 2024.

Vergeet je e-box niet!

Juni 2023 - De (fiscale) overheid communiceert steeds meer via de digitale weg. Daarvoor gebruikt het de ‘e-box enterprise’. En je kan die E-box maar beter opvolgen!

Hoelang moet je je boekhouddocumenten bewaren?

Oktober 2022 - Hoe groot moet je archiefkast zijn? Hoelang dien je je boekhouding te bewaren? En moet je meer dan alleen je facturen en bankafschriften bijhouden? Eenvoudige vragen met een iets complexer antwoord.

Als u op restaurant gaat, kijkt de fiscus nog net niet mee in je bord (maar het scheelt niet veel)

September 2022 - De fiscus weet graag met wie en waarom je beroepsmatig op restaurant gaat.

De bedragen voor de Tax Shelter zijn verhoogd!

Juni 2022 - Belangrijkste wijziging in de wet op de tax shelter: het maximumbedrag voor startende bedrijven wordt verhoogd van 250.000 naar 500.000 euro!

Nieuwe spelregels voor opmaak fiches 281.50 Fiscus vergeet iets essentieel!

Juni 2022 - De regels i.v.m. het opmaken van fiches 281.50 zijn gewijzigd. Wanneer en voor wie moet je een fiche 281.50 opmaken en vooral: waarom krijg ik die fiches pas nadat ik mijn aangifte personenbelasting al heb ingevoerd?

Roerende voorheffing dient snel betaald te worden, soms te snel!

Mei 2022 - Wanneer dien je roerende voorheffing door te storten aan de staat?

Da’s Straf: Erkende coöperaties mogen meer dan 6% dividend geven!

Mei 2022 - U leest het goed en neen, bij Coopfabrik hebben ze geen slag van een (wind)molen gekregen!

Tips voor een correcte Algemene Vergadering

April 2022 - Begin april is traditiegetrouw de start van de jaarlijkse algemene vergaderingen van elke vennootschap, dus ook van de coöperaties. Hoog tijd om te leren wat notulen zijn, hoe stemmingen verlopen, wat een datum van betaalbaarstelling is en andere interessante info om correct te vergaderen.

Coöperaties zijn keihard: buiten is buiten!

(En andere bepalingen uit het wetboek die je zeker moet weten)

Help, Facebook maakt mij btw-plichtig?!

Februari 2022 - Deze noodkreet komt van coöperaties, vzw’s en andere vennootschappen of zelfstandigen die door hun activiteit vrijgesteld zijn van btw. Door advertenties of een abonnement te nemen bij o.a. Google, Facebook of Microsoft worden zij inderdaad plots voor EU aankopen onderworpen aan de btw met de verplichting om elk kwartaal een btw bijzondere aangifte in te dienen.

Terugbetaling kosten eigen aan de werkgever (nieuwe regels vanaf 2022)

Vanaf 1 januari 2022 moeten alle uitbetaalde onkostenvergoedingen verplicht opgenomen worden op de fiscale fiche voor de personenbelasting. Alle kosten die je terugbetaald aan je bestuurders, al dan niet bezoldigd, en werknemers vallen hieronder.

Vrijwilligerswerk in een coöperatie

November 2021 - Opgelet met het inschakelen van vrijwilligers! Mogelijks bega je onbewust een overtreding op de sociale wetgeving.

De ene accountant is de andere niet!

Augustus 2021 - Wil je als coöperatie gebruik maken van het vriendenaandeel of een informatienota maken om extra kapitaal op te halen? Dan moet je dit eerst even lezen!

Scheidingsaandeel van erkende coöperatieve vennootschap is vrijgesteld van roerende voorheffing

Recente rechtspraak (Gent 26/1/2021): De uitkering van een scheidingsaandeel van een erkende coöperatieve vennootschap is expliciet vrijgesteld van roerende voorheffing.

Het Vriendenaandeel

Mei 2021 - Onze verschillende regeringen namen al meerdere initiatieven om de economie te ondersteunen. Zo werden de voorwaarden van de win-winleningen versoepeld (sommige versoepelingen zijn tijdelijk van aard, anderen zijn definitief). Maar er kwam ook iets nieuws: het vriendenaandeel.

Op zoek naar informatie?

Contacteer ons via het contactformulier.