Info & Nieuws

Hoelang moet je je boekhouddocumenten bewaren?

Hoe groot moet je archiefkast zijn! Hoelang dien je je boekhoudkundige stukken te bewaren? En moet je meer dan alleen je facturen en bankafschriften bij te houden, Eenvoudige vragen met een iets complexer antwoord.

Als u op restaurant gaat, kijkt de fiscus nog net niet mee in je bord (maar het scheelt niet veel)

De fiscus weet graag met wie en waarom je beroepsmatig op restaurant gaat.

De bedragen voor de Tax Shelter zijn verhoogd!!

Belangrijkste wijziging in de wet op de tax shelter: het maximumbedrag voor startende bedrijven wordt verhoogd van 250.000 naar 500.000 euro!

Nieuwe spelregels voor opmaak fiches 281.50 maar fiscus vergeet iets essentieel!

De regels i.v.m. het opmaken van fiches 281.50 zijn gewijzigd. Wanneer en voor wie moet je een fiche 281.50 opmaken en vooral waarom krijg ik die fiches nadat ik mijn aangifte personenbelasting heb ingevoerd?

Roerende voorheffing dient snel betaald te worden, soms te snel!

Wanneer dien je roerende voorheffing door te storten aan de staat?

Da’s Straf: Erkende coöperaties mogen meer dan 6% dividend geven!

U leest het goed en neen, bij Coopfabrik hebben ze geen slag van een (wind)molen gekregen!

Tips voor een correcte Algemene Vergadering

Begin april is traditiegetrouw de start van de jaarlijkse algemene vergaderingen van elke vennootschap, dus ook van de coöperaties. Hoog tijd om te leren wat notulen zijn, hoe stemmingen verlopen, wat een datum van betaalbaarstelling is en andere interessante info om correct te vergaderen.

Coöperaties zijn keihard: buiten is buiten!

(En andere bepalingen uit het wetboek die je zeker moet weten)

Help Facebook maakt mij btw-plichtig!?!

Deze noodkreet komt van coöperaties, vzw’s en andere vennootschappen of zelfstandigen die door hun activiteit vrijgesteld zijn van btw. Door advertenties of een abonnement te nemen bij o.a. Google, Facebook of Microsoft worden zij inderdaad plots voor EU aankopen onderworpen aan de btw met de verplichting om elk kwartaal een btw bijzondere aangifte in te dienen.

Terugbetaling kosten eigen aan de werkgever (nieuwe regels vanaf 2022)

Vanaf 1 januari 2022 moeten alle uitbetaalde onkostenvergoedingen verplicht opgenomen worden op de fiscale fiche voor de personenbelasting. Alle kosten die je terugbetaald aan je bestuurders, al dan niet bezoldigd, en werknemers vallen hieronder.

Vrijwilligerswerk in een coöperatie

Opgelet met vrijwilligers in te schakelen in je coöperatie! Mogelijks bega je onbewust een overtreding op de sociale wetgeving!

De ene accountant is de andere niet!

Wil je als coöperatie gebruik maken van het vriendenaandeel of een informatienota maken om extra kapitaal op te halen? Dan moet je dit eerst even lezen!

Scheidingsaandeel van erkende coöperatieve vennootschap is vrijgesteld van roerende voorheffing

Recente rechtspraak (Gent 26/1/2021): De uitkering van een scheidingsaandeel van een erkende coöperatieve vennootschap is expliciet vrijgesteld van roerende voorheffing.

Het Vriendenaandeel

Onze verschillende regeringen namen al meerdere initiatieven om de economie te ondersteunen. Zo werden de voorwaarden van de win-winleningen versoepeld (sommige versoepelingen zijn tijdelijk van aard, anderen zijn definitief). Maar er kwam ook iets nieuws: het vriendenaandeel.

Op zoek naar informatie?

Contacteer ons via het contactformulier.