In de privésector is het gebruikelijk om met forfaitaire kilometervergoedingen te werken voor dienstverplaatsingen van het personeel/bestuur met de eigen wagen. We gebruikten gedurende lange tijd het tarief dat voor ambtenaren wordt vastgelegd en dat jaarlijks op 1 juli werd aangepast.

Vorig jaar oktober kwam daar verandering in. Het forfaitair tarief werd vanaf dan elk kwartaal aangepast! Daar gingen we dan ook in mee. Het laatst bekendgemaakte tarief, voor 1 juli 2023 tot 30 september 2023 bedraagt trouwens 0,4237 EUR/km.

Groot was de verbazing toen de overheid opnieuw een jaartarief publiceerde: 0,4280 EUR/km voor de periode 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024. Wat moeten we nu toepassen? Op deze vraag kwam een antwoord in een circulaire van 18 september. De werkgever mag kiezen of ze het kwartaaltarief of het jaartarief willen toepassen, maar moeten consequent zijn in hun keuze.

Met andere woorden adviseren we om het eenvoudig te houden en om dus het jaartarief vanaf 1 juli 2023 opnieuw toe te passen (deze is ook iets voordeliger dan het huidige kwartaaltarief).

Tot slot willen we nog meegeven dat deze tarieven telkens met 4 cijfers achter de komma gepubliceerd worden. Wil je dit afronden (mag maar moet niet), dan rond je af naar beneden. Het jaartarief van 0,4280 EUR/km afronden wordt 0,42 EUR/km en niet 0,43 EUR/km. Zo vermijd je onnodige problemen met de fiscus.